Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 16:18 - Фондация "Димитър Бербатов" награди талантливи Български деца на 1-ви юни
Автор: trs Категория: Спорт   
Прочетен: 1955 Коментари: 1 Гласове:
1



image

 Най-напред започвам с уговорката, че съм последният човек, който би одобрил оттеглянето на когото и да било от Българския национален отбор и това важи за всеки един спорт. Случаят с Димитър Бербатов не прави изключение. Но Митко, както знаем, не е човекът с най-желязна психика в света. Навремето Стоичков и Христо Янев псуваха журналистите, Балъков и Лечков отказваха да разговарят с тях, Митко пък е от по-друго тесто. Той просто реши да се оттегли. И този път не го направи в типичния си, мълчалив стил, а казвайки своите истини, от което много хора ги заболя. Да, Берба не бе прав да се откаже от националния отбор, но бе точен в нещата, които каза, колкото и да не се харесва това на някои. Хайде, за „трите коня и каруцата” не е точно така. Обаче определението „хейтъри” си бе много на място, даже може да бъде заменено и с по-тежки думи, но Бербатов си слага граница в приказките не за пръв път. Факта, че Митко е играч на „Манчестър Юнайтед” е равносилно на това някой Български журналист да е на работа в  CNN, BBC, „Таймс”... Кои точно от яростните критици на Митко работят там? И не са ли тези критици същите, които говорят с възхита за Кристияно Роналдо и Кака,  въпреки че двамата не я свършиха никаква в „Реал” (Мадрид) откъм печелене на трофеи, за което бяха взети там всъщност? Не са ли тези критици същите, които бяха във възорг от Меси дори когато той бе сред най-слабите играчи на Аржентина в квалификациите за световното? Ама нали сега е „наш Митко”, дайте да го стъпчем! Сякаш няма голям играч без слаб сезон в кариерата си (последният ярък случай бе с Шевченко в „Челси”, ами Стоичков в „Парма”, Лампард и Роналдиньо на Мондиал 2006...?). През последните години преждевременно и необмислено от „А”-отбора си тръгваха Кишишев, Стилиян, Пеев, Илиян Стоянов. Да се надяваме, че и Бербатов като тях ще преосмисли решението си и ще се върне! Сега по темата...

image

1-ви юни 2010-та ще остане завинаги в паметта и сърцата на няколко талантливи деца, чиито усилия бяха възнаградени, чиито мечти бяха поощрени от една личност, която преди 15-20 години също бе просто едно дете, полагащо усилия да прави това, за което знаеше, че е призвано. И което днес е сбъднало своята мечта – да бъде голям футболист. А същевременно и добър човек, което не е чак толкова срещано явление при най-талaнтливите играчи, за жалост.

 Вече бившият капитан на националния отбор връчи наградите на фондацията, носеща неговото име. И за пръв път от години насам публична проява на Митко Бербатов в България бе отразена, без покрай нея медиите да търсят скандали и спекулации. Всичко носеше положителен заряд. Най-вече бъдещето на България, заело своето място в Народния театър "Иван Вазов".

 Обича ли Бербатов България? Събитията във вечерта на 1-ви юни дадоха (за кой ли път) повече от положителен отговор на този въпрос. Няма по-лошо от това да обичаш родината си, да работиш за бъдещето на отечеството, а държавата да се опитва да ти пречи всячески да го правиш. А че точно това се случва у нас, ние си го знаем (справка – Ицо Стоичков). Това е и причината един млад гений като Любослав Панчев, спечелил награда в категория „ Наука”, да заминава да учи в чужбина. За щастие Любо заявява, че иска да се върне, защото тук е ноговият дом, България му харесва. Но и също така казва, че не може да заяви със стопроцентова сигурност какво ще мисли в бъдеще...

 

 "Повечето излизат в чужбина, което говори лошо за нас като държава, че не се грижим за тях. Положението е такова, че все някой трябва да се опита да промени нещо и аз все си мисля, че съм този някой, който да тръгне да променя нещата." – заяви Бербатов по този повод. Болезнено откровен.

 

 "Всички ние днес сме тук на вашия празник, на моя празник, тъй като аз съм едно порастнало дете, за да наградим всички вас за успехите ви през миналата година - успехи, за които вие, вашите родители, вашите приятели, ни изпратихте доказателства."-заяви Бербатов в началото на вечерта.

 

 Наградите на Фондация "Димитър Бербатов" са в 3 области - наука, изкуство и спорт. Талантливи малки музиканти и актьори, невръстни гении математици, деца - европейски и световни шампиони в различни спортове. Тази година и в трите области имаше и още една специална награда - за талантливи деца, живеещи извън България, но с условието да учат в българско училище. Точно както малката бегачка Наталия Николова, която има 42 медала и 10 купи от лекоатлетически състезания в Испания. За Наталия тази награда бе по-специална, тъй като „тя не е за отделно състезание, а за всички, които съм печелила досега”.

 

 Димитър Бербатов обобщи пред репортери церемонията по следния начин: „На 1 юни малките таланти на България получиха своя подарък. Най-важното обаче е да не спират за нищо на света. Защото от тях зависи в каква държава ще живеят и техните и нашите деца. А в такава сериозна кауза всяка приятелска ръка е добре дошла. Знам, че ще им е трудно, животът не е лесен. На някои им е по-трудно, на други им е по-лесно. Аз съм преминал през каквото съм преминал. Много хора са ми помогнали, аз това не мога да го отрека и затова сега се опитвам аз да помагам по някакъв начин на всички тези талантливи деца. Всички те някой ден могат да бъдат на моето място."


imageimageimage


 На 1-ви юни 2010-та година награди от фондация „Димитър Бербатов” за своите постижения получиха:

 

Ана-Мария Янакиева от Варна - Изкуства, V-VІІІ клас

Бояна Томова от В. Търново - Спорт, І-ІV клас

Васил Йорданов от Сливен - Наука, І-ІV клас

Виктор Радивчев от Варна - Наука, V-VІІІ клас

Георгия Кадоглу от Варна - Спорт, V-VІІІ клас

Екатерина Георгиева от Пловдив - Изкуства, І-ІV клас

Илияна Велкова от Хамбург, Германия - Социален проект, Български училища зад граница

Иван Стоев от Варна - Спорт, ІХ-ХІІ клас

Любослав Панчев от София - Наука, ІХ-ХІІ клас

Наталия Николова от Сеговия (Испания) - Спорт, Български училища зад граница

Нели Вълкова от Ловеч - Социален проект

Светлана Няголова от Силистра - Изкуства, ІХ-ХІІ клас

Таня Илич от Димитровград (Цариброд), Сърбия - Изкуства, Български училища зад граница

image

 




Тагове:   фондация,


Гласувай:
1



1. анонимен - Bravo na Mitko!
06.06.2010 09:19
Decata trqbva se podkrepqt. Berbatov e momche na mqsto i go dokaza za poreden pat.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trs
Категория: Други
Прочетен: 145987
Постинги: 24
Коментари: 75
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930