Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 22:09 - Васко Кръпката : Нека стърчим срещу бурята!
Автор: trs Категория: Музика   
Прочетен: 4961 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 28.09.2012 09:58




image


Когато Васко Кръпката откликна положително на поканата ми да подкрепи "Успели в България", буквално изпаднах в еуфория.
 "Тази кауза е вечна", бяха думите на легендарния музикант по повод инициативата. А аз за пореден път се убедих, че на този свят има хора, които са се родили с призванието да правят добро.
 Има личности, които превръщат музиката в религия... 


image


Кой е най-великият миг в историята на Българската музика?

Появяването на първата истинска бг рок група "Бандараците".

Наскоро научих, че преди години сте бил барабанист в състава на Развигор Попов. Там ли започна израстването ви в музикално отношение?

Започнах в техникума с групата "Старс". Тогава усетих рокендрола, а с Развигор и група "Старт" по-скоро се докоснах до българската сцена и се научих на професионализъм, но най-големия урок от Развигор беше буги-вуги"то.

Кои са музикантите-еталон за вас?

Jimi Hendrix, "Rolling Stones", "Pink Floyd", Led Zeppelin, всички блусари, Гошо Минчев, Милена и много други.

Славите се като може би най-големия фен на покойния Георги Минчев. Що за човек бе той и какво място заема на Българския музикален небосклон?

Георги Минчев беше честен и достоен човек, на мравката път правеше, но станеше ли въпрос за принципи, се удряш в стена. Следеше всичко, което се случваше у нас, изпя си душата по митингите, искаше да помогне на демокрацията в България и съм сигурен, че ще остане в историята като автор и изпълнител на най-нежните и най-смелите песни .

Преди около две десетилетия изпяхте: "Комунизмът си отива. Спете спокойно, деца!". Тогавашните деца днес сме порастнали млади хора, немалка част от които, за съжаление, заспиват всяка вечер в чужбина. Изгубено ли е това поколение?

Нищо не е изгубено, основното послание на тази песен е всеки да е свободен да си намери дом по света. Това, че България прогони децата си, е проблем на всички - и тези, които се махнаха, и тези, които останахме, но нали това е демокрацията - да си свободен да пътуваш по света и да избираш кой да те управлява! Злите сили дойдоха на власт у нас с избори и съсипаха точно този ентусиазъм, който песента "Комунизмът си отива"  събуждаше в хората и с който ентусиазъм в Унгария, Чехия, Полша и др. няма и следа от комунизма. Винаги съм вярвал, че настроението на нацията е най-важно и че помогнах за събуждането на българите с моята музика и не ми пука, че дебело спонсорираните приспивачи са на мода, защото вярвам в онази енергия за разчупването на нормите и, че мислещите деца на България ще се върнат с умения и пари и нашата малка страна ще зависи от тях.

Кои са добрите неща в днешна България, които хората, родени през 50-те и 60-те не сте имали щастието да познавате на младини?

Толкова хубави неща се случиха... Преди двайсет години си мечтаех да имам право на свободно мнение и да има банани по магазините. Не съм мечтал за интернет, за лична карта за Европа, за толкова информация, концерти, фестивали... Е, основното не се състоя - създаването на будно гражданско общество.

Вашият син също е музикант. Как са нещата при него?

Боян-Бонзи е страшен пич!!! Много приятно се разговаря с него. Страхотен барабанист, свири всеки ден по няколко часа. С неговите приятели от детинство - група "Од крю", станаха една от най-успешните млади рок банди с много бачкане и постоянство.
Гордея се с него и сме приятели!


Имайки предвид песента ви "Ден след ден", кои са повече у нас - "храстите" или "дърветата"?

Разбира се ,че храстите са повече - както у нас, така и по света. Важен е изборът, който всички имаме. Да не сме като тях и да си стърчиме срещу бурята, пък квото ще да става!!!














Тагове:   нека,


Гласувай:
4



1. boristodorov56 - Васко е майничка!
01.07.2010 22:16
Васко е майничка!
цитирай
2. trs - и какво от това?
01.07.2010 22:24
нещо не схванах в какъв смисъл "майничка"?
цитирай
3. анонимен - Майничка или не...
05.07.2010 13:49
Велик музикант е.
цитирай
4. анонимен - Vasko
18.07.2010 11:27
Velik, ama naistina velik. Obojavam go.
цитирай
5. boristodorov56 - Не е ли ясно!
18.07.2010 14:10
trs написа:
нещо не схванах в какъв смисъл "майничка"?



Голям е!
цитирай
6. анонимен - От един фен на Кръпката
15.10.2010 11:05
Васил дрънка едно и също от 20 години, поне от толкова го знам аз. Проблемът е, че за 20 години нещата доста са се променили, много вода изтече и някак не върви да говориш това, което си говорил през 1990 година....и в този смисъл аман от това "Комунизмът си отива. Спете спокойно, деца!" - клише и половина, вече безкрайно омръзнало и изтъркано!!! Относно музиката - има и хубави песни, които харесвам, това е безспорно, а Васко си е купонджия, били сме на маса и го знаем!-:)
цитирай
7. trs - Това, че говори едно и също...
17.10.2010 13:29
...говори поне, че не е курва, която си обръща задника към който и е най-изгодно да я ебе. Абе Васко си е Васко :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trs
Категория: Други
Прочетен: 145482
Постинги: 24
Коментари: 75
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930